Gå direkt till sidans innehåll

Mål 183. Andel medarbetare som arbetar i en miljödiplomerad verksamhet

Indikator SE. 17. 183

Mål 183: En grundförutsättning för att åstadkomma en förändring och nå ett hållbart samhälle är att arbeta strategiskt med miljöfrågorna och integrera dem i den ordinarie verksamheten. Alla medarbetare ska arbeta i en verksamhet med ett strategiskt miljöledningsarbete.

Jönköpings kommun har under en lång tid arbetat med strategiskt miljöledningsarbete via metodiken Miljödiplomering kopplat till Sustainable Standards (SUSA). För att få bli miljödiplomerad, ska verksamheten ha strategier för frågor som rör miljökrav vid inköp, arbeta aktivt med källsortering, rutiner för sitt kemikaliearbete, resepolicy som styr mot hållbara resor och rutiner för nödlägesberedskap. Verksamheten ska också arbeta aktivt med att utbilda sina medarbetare i miljö- och klimatfrågor. I beslut i fullmäktige, ska 85 % av alla medarbetare arbeta i en miljödiplomerad verksamhet. Målåret är 2026.

Andel medarbetare som arbetar i en miljödiplomerad verksamhet

Datakälla: Jönköpings kommun
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2022
Senaste värdet:
16,12 % (2024)
Utgångsvärde:
9,93 % (2022)
Mål:
85 % (2026)

Kommentar

Sex av kommunens åtta förvaltningar är miljödiplomerade. Att procentsiffran i diagrammet är så låg, beror på att de räknat till antalet medarbetare största förvaltningarna, Utbildningsförvaltningen och Socialförvaltningen, än så länge bara delvis (UBF) eller inte alls (SOC) är miljödiplomerade.

När det gäller de kommunala bolagen, är alla bolag antingen miljödiplomerade eller ISO-certifierade utom två, SMUAB och Vätterhem. Det gör att siffran för antalet medarbetare som arbetar i en miljödiplomerad verksamhet för de kommunala bolagen är markant mycket högre.

Senast ändrad: 2025-03-24