Hur går det i Jönköping?
Naturen är i många fall lösningen på flera hållbarhetsutmaningar. Grönska kan sänka koldioxidnivåer, minska partikelhalter i luften och buffra naturkatastrofer som värmeböljor och översvämningar.
Jönköping som kommun har stora naturtillgångar, men i centrala delarna av tätorten ligger andelen grönska under rekommenderande nivåer.
Jönköping är en expansiv kommun som behöver se naturen som en resurs och på ett tydligare sätt anpassa exploateringar till naturgivna förutsättningar och inte tvärt om.
Luftkvalitén i centrala Jönköping har fortsatt tidvis höga partikelnivåer. Värdena är så pass höga att kommunen kommer att få svårt att klara de skärpta gränsvärdena som gäller från 2030. En förebyggande luftkvalitetsstrategi är under framtagande och konkreta åtgärder kommer att behöva genomföras.
Det genomförs årligen insatser för att stärka naturen och hjälpa hotade arter, till exempel uppsättande av mulmholkar, hasselmusholkar och duvhöksbon. Delvis för att stärka den biologiska mångfalden, men också ur ett ekosystemtjänstperspektiv, då till exempel duvhökar bidrar till att minska mängden skadedjur.
Igenvuxna betesmarker och slåtterängar har restaurerats och det har gjorts en inventering av över 200 kommunala gräsytor för att hitta potential till fler ängsmarker.
För att hjälpa de värdefulla gamla och grova ekarna och ge dem bättre levnadsförutsättningar, har runt 40 stycken frihuggits.