Gå direkt till sidans innehåll

3. Hälsa och välbefinnande

Hållbarhetsmål SE. 3

Hur går det i Jönköping?

Hälsan i Jönköpings kommun är inte jämlik. Det är stora skillnader i psykisk hälsa och trygghet mellan flickor och pojkar respektive kvinnor och män. Det finns också skillnader i hälsa mellan olika områden och grupper i kommunen. Ett viktigt verktyg för att fortsätta arbeta för att minska skillnader, handlar om tillgång till lokal statistik och analys ring olika gruppers förutsättningar för hälsa.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till längre sjukfrånvaro i Sverige. Det är också den vanligaste orsaken till att personer står utanför arbetsmarknaden.

Kommuner ansvarar för stora delar av de välfärdstjänster som har påverkan på invånarnas hälsa genom hela livet. Det handlar om hur skolan och den sociala omsorgen fungerar, om hur samhällsplaneringen bedrivs eller om det finns kultur- och fritidsaktiviteter för alla oavsett kön, ålder, bakgrund, funktionsförmåga eller socioekonomisk situation.

Goda exempel från 2023

Hälsocenters hälsofrämjande insatser. Hälsocenter är en samverkansmodell som drivs lokalt genom ett samarbete mellan kommunen, vårdcentraler och civilsamhället med syftet att erbjuda hälsofrämjande insatser, åtgärder och stöd för att bibehålla eller förbättra invånarnas hälsa. Under 2023 har Hälsocenter samverkat med familjecentralerna på Råslätt och Rosenlund, med målet att nå fler vuxna mitt i livet och hjälpa dem att implementera goda vanor för sig själva och för sina familjer.

Elevers hälsa i centrum. Ett arbete med att pröva modellen för Elevhälsocentral har påbörjats inom Junedals skolområde. Bland annat har ett områdesnätverk startats upp och ett konsultationsteam har bildats. Alla klasser på F-6-skolorna i området har arbetat hälsofrämjande med materialet Fem huskurer från SKR.

Prioriterade hållbarhetsmål för Jönköpings kommun

Jämlik hälsa

  • Mål 1 Ohälsotalen ska minska, detta genom att stärka det förebyggande arbetet med särskilt fokus på de bostadsområden som har lägst hälsotal, personer med funktionsnedsättning och flickor/kvinnor.
  • Mål 2 Kommunen ska skapa förutsättningar för medborgarna att leva ett hälsosamt liv genom att främja fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor. Särskild hänsyn ska tas till barns och ungas rätt till utveckling och god hälsa.
  • Mål 3 Andelen äldre personer med risk för undernäring ska minska. Detta genom identifiering, åtgärder och uppföljning.

Psykisk ohälsa och missbruk

  • Mål 4 Kommunen ska arbeta för att minska den psykiska ohälsan hos invånarna. Särskilt fokus riktas mot grupperna flickor/kvinnor, HBTQI-personer samt personer som är långtidssjukskrivna.
  • Mål 5 Ofrivillig ensamhet ska minska. Kommunen ska arrangera egna event och mötesplatser och stödja civilsamhällets insatser i syfte att skapa gemenskap och känsla av sammanhang. Särskilt fokus ska finnas på personer med extra risk för utanförskap som till exempel personer med begränsade ekonomiska resurser, äldre personer och personer med funktionsnedsättning.
  • Mål 6 Antalet suicid och suicidförsök ska minska. Särskilt fokus ska finnas på pojkar/män och deras möjligheter att prata om och ge uttryck för psykisk ohälsa.
  • Mål 7 Kommunen ska stärka det suicidpreventiva arbetet genom att öka kunskapen om riskgrupper, sprida kunskap till allmänheten och minska tillgången till medel och metoder att begå suicid.
  • Mål 8 Kommunen ska förebygga missbruk och riskbruk. I det förebyggande arbetet ska kommunen samverka med regionala aktörer såsom polis, idrotts- och kulturrörelsen och regionen.

Natur, kultur och fritid

  • Mål 9 Jönköpings kommun ska fortsätta vara en kommun med en rik natur med många naturområden. Det ska finnas en variation av naturområden och parker, spritt geografiskt i kommunen, som är tillgängliga för alla oavsett ålder, funktionsförmåga eller bakgrund.
  • Mål 10 Kommunen ska aktivt arbeta för att det ska finnas anläggningar tillgängliga för grupper med särskilda behov, eller där det finns ett lägre deltagande i kultur- och fritidsaktiviteter. Barn som lever i hushåll med låg ekonomisk standard ska särskilt prioriteras.
  • Mål 11 Kommunen ska aktivt stötta utvecklingen av det organiserade föreningslivet inom natur, kultur och idrott.
  • Mål 12 Alla medborgare ska ha god kännedom om allemansrätten.

Säkerhet

  • Mål 13 Antalet personer som skadas eller omkommer i trafikolyckor ska minska. Fokus för åtgärder ska vara på ökad kunskap och beteendepåverkan, särskilt mot barn och unga.
  • Mål 14 Kommunen ska ha god vattensäkerhet. Åtgärder för att uppnå detta ska koncentreras kring flytvästanvändning, god simkunnighet och att livräddningsutrustning finns vid platser för vattenaktivitet.
Senast ändrad: 2024-05-16