Gå direkt till sidans innehåll

Mål 1. Ohälsotal

Indikator SE. 3. 1

Ohälsotal är ett mått som används för att beskriva hälsoläget och hur det utvecklas över tid. Ohälsotalet beräknas genom att summan av dagar med sjukpenning, dagar med aktivitets- och sjukbidrag, dagar med rehabiliteringsersättning och dagar med arbetsskadepenning divideras med befolkningen 16-64 år.

Målet i Jönköpings kommun är att hälsotalen ska minska, detta genom att stärka det förebyggande arbetet med särskilt fokus på de bostadsområden som har lägst hälsotal, personer med funktionsnedsättning och flickor/kvinnor.

Antal ohälsodagar

Datakälla: Försäkringskassan via Kolada
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2005
Senaste värdet:
29 dagar (2023)
Utgångsvärde:
42 dagar (2005)

Kommentar

För kommunen som helhet har ohälsotalen minskat sedan 2005 och var 23 dagar per person under 2022, 29 dagar för kvinnor och 18 för män. Det finns även skillnader i ohälsotal mellan olika områden. Mellan områdena med högst respektive lägst ohälsotal skiljer det 34 dagar. Ohälsotalet skiljer sig även mellan inrikes och utrikes födda i Jönköpings kommun. För inrikes födda invånare är ohälsotalet i genomsnitt 25 dagar per år. För utrikes födda är ohälsotalet 28 dagar i genomsnitt.

Senast ändrad: 2024-05-16