Hur går det i Jönköping?
Vättern är en av Sveriges största dricksvattentäkter och idag den renaste. För att fortsatt ha rent vatten, behöver vattnet som resurs tydligare värdesättas och arbetet med vattenanvändningen effektiviseras.
Vattenvårdande åtgärder har genomförts för att förbättra statusen på sjöar och i vattendrag. Det har genomförts kunskapsuppbyggande åtgärder, som till exempel temperaturundersökning av Tabergsåns källflöden (i syfte att få en ökad kunskap om vilka vattendrag som är viktiga att hålla ner vattentemperaturen i Tabergsån) samt inventering av utterpassager i det kommunala vägnätet. Det har gjorts åtgärdsförberedande insatser, exempelvis en förstudie av möjligheter till aluminiumbehandling av Landsjön för att minska övergödningen. För att gynna den biologiska mångfalden och minska övergödningen i Barnapasjön, har den reduktionsfiskats. För att förbättra den fysiska miljön för öring och flodpärlmussla, har det lagts tillbaka block och stenar i Kattån-Kvarnån.
Under 2024 har det färdigställts en våtmark vid Rogbergasjön.
Andra insatser som utförts är till exempel strukturkalkning och reduktionsfiske vid Landsjön och fortsatt biotopvård i Kattån och Kvarnån. Vattenundersökningar med syfte att kartlägga och identifiera nya PFAS-källor har fortsatt och tyvärr har ytterligare nya vattendrag hittats med en högre halt av PFAS.
Fordonstvättar är en nationellt utpekad bransch för miljöfarlig verksamhet. Under 2024 har arbetet fortsatt med att informera även mellanstora och små tvättar och verkstäder, om de uppdaterade riktlinjerna med syfte att fordonstvättar inte ska påverka miljö och människors hälsa negativt.