Gå direkt till sidans innehåll

Mål 156. Matsvinn

Indikator SE. 12. 156

Mål 156: Matsvinnet i kommunen ska minska.

Produktion av livsmedel är tillsammans med energiförsörjningen globlat sett de två största orsakerna till att planeten är ur balans. Klimatpåverkan kopplad till inköpt livsmedel utgör mer än en femtedel av Jönköpings kommuns totala utsläpp enligt det årliga klimatbokslutet.

Ett första steg att minska påverkan, är att vara rädd om den mat som redan finns. Jönköpings kommun har därför satt upp mål om att minska matsvinnet i kommunala verksamheter. Särskilt viktigt är att det sker inom verksamheter där det lagas och serveras en större mängd mat, som skolan och äldreomsorgen.

Indikatorn följer upp mål 156: Matsvinnet i kommunen ska minska. Det gäller både kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Målvärdet är att det sammanlagda svinnet per serverad portion ska uppgå till max 25 gram.

Mängd matsvinn

Rad-id Mätområde Datum Värde (kg)

0

Totalt

Sep-2024

8587

1

Totalt

Oct-2024

9832

2

Totalt

Nov-2024

8565

3

Totalt

Dec-2024

6409

4

Totalt

Jan-2025

7264

5

Totalt

Feb-2025

10295

6

Totalt

Mar-2025

15056

7

Totalt

Apr-2025

12806

8

Totalt

May-2025

14901

9

Kökssvinn

Sep-2024

1404

10

Kökssvinn

Oct-2024

1540

11

Kökssvinn

Nov-2024

1198

12

Kökssvinn

Dec-2024

898

13

Kökssvinn

Jan-2025

990

14

Kökssvinn

Feb-2025

1919

15

Kökssvinn

Mar-2025

2387

16

Kökssvinn

Apr-2025

1936

17

Kökssvinn

May-2025

1999

18

Tallrikssvinn

Sep-2024

3993

19

Tallrikssvinn

Oct-2024

4932

20

Tallrikssvinn

Nov-2024

4521

21

Tallrikssvinn

Dec-2024

3335

22

Tallrikssvinn

Jan-2025

3836

23

Tallrikssvinn

Feb-2025

5250

24

Tallrikssvinn

Mar-2025

7911

25

Tallrikssvinn

Apr-2025

6855

26

Tallrikssvinn

May-2025

9166

27

Serveringssvinn

Sep-2024

3190

28

Serveringssvinn

Oct-2024

3360

29

Serveringssvinn

Nov-2024

2846

30

Serveringssvinn

Dec-2024

2176

31

Serveringssvinn

Jan-2025

2437

32

Serveringssvinn

Feb-2025

3038

33

Serveringssvinn

Mar-2025

4635

34

Serveringssvinn

Apr-2025

3905

35

Serveringssvinn

May-2025

3635

Datakälla: Jönköpings kommun

Kommentar

Indikatorn visar resultat från det matsvinnsprojekt som startades upp hösten 2024. 19 av utbildningsförvaltningens tillagningskök har varit med från start och i februari 2025 anslöt ytterligare 17 tillagningskök. Att siffrorna ökar markant efter februari, beror således till viss del på att antal kök som nu redovisar svinndata är betydligt fler.

Mätningarna visar på att trenden går åt rätt håll. Åtgärder som omfattar hela källan är viktiga framåt för att minska det totala svinnet till en nivå där målen kan nås.

Senast ändrad: 2025-06-02