Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket ska bidra till att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.
Ekologiskt odlad åkermark
Andel ekologiskt odlad åkermark
Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2009
Senaste värdet:
16 % (2021)
Utgångsvärde:
10 % (2009)
Nationellt inriktningsmål:
30 % (2030)
Kommentar
Kommunen ligger under målnivån i den nationella livsmedelsstrategin om att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologiskt brukad till 2030. Till 2021 skedde dessutom en minskning av andelen som låg på 16 procent år 2021. Hela länet är dock på god väg att nå målet med 26 procent samma år.
Om statistiken
Indikatorn visar andel ekologiskt odlad åkermark vilket innebär arealer åkermark som brukas med ekologiska produktionsmetoder, som uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter, dividerat med total areal åkermark.