Gå direkt till sidans innehåll

8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Hållbarhetsmål SE. 8

Hur går det i Jönköping?

Jönköpings kommun är en viktig aktör för att tillgodose varje människas rätt till egenförsörjning och för att motverka arbetslöshet och utanförskap. Arbetslösheten är lägre i Jönköpings kommun än i riket, men det är stora skillnader mellan inrikes och utrikes födda. Förvärvsfrekvensen i Jönköpings kommun ligger runt 80 procent. Gruppen med lägst förvärvsfrekvens är utrikes födda kvinnor.

Goda exempel från 2023

Höstlovspraktik. Inom utbildningsförvaltningens pågående SSA-arbete (samverkan, skola och arbetsliv) har arbetsmarknadsavdelningen och grund- och gymnasieskolan erbjudit ett hundratal elever i årskurs nio en veckas avlönad höstlovspraktik. Målgruppen för satsningen var elever som hade svårt att välja gymnasieprogram. Efter att ha deltagit i höstlovspraktiken kände de flesta ungdomarna sig mer trygga med sitt val av gymnasieutbildning.

Praktikmöjligheter genom ramavtal. I cirka hundra av kommunens upphandlingar förväntas leverantören kunna erbjuda möjligheter till praktik för personer som behöver extra stöd för att komma in på arbetsmarknaden. I upphandlingen omfattas elever inom gymnasieskolan, introduktionsprogrammen, vuxenutbildningen,anpassade gymnasium samt personer inom funktionshinderomsorgen och deltagare på AMA.

Särskilt utvecklingsarbete på Visingsö. Utifrån en boendestudie som genomförts om Visingsö påbörjade kommunen 2023 en särskild satsning med att ta fram handlingsplaner för Visingsös utveckling där bland annat möjligheter till co-working spaces ingår.

Senast ändrad: 2024-09-08