Gå direkt till sidans innehåll

8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Hållbarhetsmål SE. 8

Hur går det i Jönköping?

Jönköpings kommun är en viktig aktör för att tillgodose varje människas rätt till egenförsörjning och för att motverka arbetslöshet och utanförskap. Arbetslösheten är lägre i Jönköpings kommun än i riket, men det är stora skillnader mellan inrikes och utrikes födda. Förvärvsfrekvensen i Jönköpings kommun ligger runt 80 procent. Gruppen med lägst förvärvsfrekvens är utrikes födda kvinnor.

Goda exempel från 2023

Höstlovspraktik. Inom utbildningsförvaltningens pågående SSA-arbete (samverkan, skola och arbetsliv) har arbetsmarknadsavdelningen och grund- och gymnasieskolan erbjudit ett hundratal elever i årskurs nio en veckas avlönad höstlovspraktik. Målgruppen för satsningen var elever som hade svårt att välja gymnasieprogram. Efter att ha deltagit i höstlovspraktiken kände de flesta ungdomarna sig mer trygga med sitt val av gymnasieutbildning.

Praktikmöjligheter genom ramavtal. I cirka hundra av kommunens upphandlingar förväntas leverantören kunna erbjuda möjligheter till praktik för personer som behöver extra stöd för att komma in på arbetsmarknaden. I upphandlingen omfattas elever inom gymnasieskolan, introduktionsprogrammen, vuxenutbildningen,anpassade gymnasium samt personer inom funktionshinderomsorgen och deltagare på AMA.

Särskilt utvecklingsarbete på Visingsö. Utifrån en boendestudie som genomförts om Visingsö påbörjade kommunen 2023 en särskild satsning med att ta fram handlingsplaner för Visingsös utveckling där bland annat möjligheter till co-working spaces ingår.

Prioriterade hållbarhetsmål för Jönköpings kommun

Hållbara investeringar

  • Mål 54 Kommunens investeringar ska vara förenliga med EU:s taxonomi* för hållbara investeringar.
  • Mål 55 När kommunen planerar de investeringar som krävs för att kunna genomföra nödvändiga hållbarhetsåtgärder ska extern finansiering övervägas. Externa medel kan vara riktade statsbidrag, generella statsbidrag, investeringsbidrag, EU-bidrag eller andra projektmedel och söks från statliga myndigheter och verk, stiftelser, EU-insitutioner eller andra offentliga organ.

Full sysselsättning och en inkluderande arbetsmarknad

  • Mål 56 Andelen förvärvsarbetande (förvärvsfrekvensen) i kommunens prioriterade områden ska öka, med särskilda insatser för kvinnor som står utanför arbetsmarknaden.
  • Mål 57 Kommunen behöver arbeta för att ta till vara kvinnors och mäns kompetens och matcha personer med utländsk utbildning och arbetserfarenhet med övriga näringslivet.
  • Mål 58 Kommunen ska öka tillgängligheten till och i kommunens egna lokaler för att öka möjligheterna att anställa personer med funktionsnedsättning och förbättra arbetsmiljön för medarbetare.
  • Mål 59 Andelen medarbetare med utländsk bakgrund ska återspegla befolkningssammansättningen i kommunen.
  • Mål 60 Chefer och medarbetares kunskaper behöver stärkas kring olika funktionsnedsättningar så att diskriminering förebyggs.
  • Mål 61 Kommunen ska öka tillgängligheten till och i kommunens egna lokaler för att öka möjligheterna att anställa personer med funktionsnedsättning.
  • Mål 62 Kommunen ska arbeta för att minska den könssegregerade arbetsmarknaden.
  • Mål 63 Särskilda satsningar som ökar möjligheten för utrikes födda kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden ska prioriteras.

Jämställd arbetsmarknad

  • Mål 64 Jönköpings kommun ska arbeta för att minska sjukfrånvaron bland sina medarbetare med extra fokus på sjukfrånvaron hos kvinnor.
  • Mål 65 Kommunen behöver genomföra åtgärder för att uppnå lika lön för lika och likvärdigt arbete och öka möjligheten för medarbetare att arbeta heltid.
  • Mål 66 Kommunen ska bedriva ett aktivt arbete för att motverka trakasserier.

Digitalisering och entreprenörskap

  • Mål 67 Kommunen ska vara kreativ och i framkant när det gäller nyttjande av ny teknik, nya arbetssätt och nya sätt att bemanna.
  • Mål 68 Kommunen ska ställa krav på leverantörer så att produkter och tjänster (däribland digitala tjänster) som upphandlas inte utesluter eller försvårar användningen för grupper som befinner sig utanför normen.
  • Mål 69 För att främja en levande arbetsmarknad och en växande landsbygd ska kommunen stödja och samverka med kvinnor och män som är entreprenörer och näringsidkare.
Senast ändrad: 2024-05-30